donderdag 13 februari 2014

Olympische spelen en koninkrijk

De Olympische Spelen 2014 zijn goed voor ons, althans voor de schaatsers (m/v) van Nederland. Iedereen is enthousiast over de inmiddels 10 medailles en terecht vind ik.

Ook onze nieuwe koning en koningin hebben hun blijdschap laten zien aan het 'gewone volk', het plebs, de onderdanen. En dat is nou net de reden voor een zuur stukje in de Volkskrant. (hier)

Om maar meteen te beginnen met de titel: 'In godsnaam, je bent koning, trek een pak aan, en gedraag je!' 
WTF?! Je bent koning... maar je bent ook een MENS! En een mens mag blij zijn als er iets gebeurd waar men trots op is. Wat moet ik nog meer zeggen om dit duidelijk te maken? Waarom mogen onze 'hoogste staatslieden' niet uitkomen voor hun blijdschap in hun 'gewone kloffie'? Moet hij dan met zijn kroon en nertsmantel op een eretribune gaan zitten en statig zijn handje opsteken als Kramer weer eens goud wint? Zie je het voor je...?

'Dit is wat de wereld ziet van Nederland.' So what?! Zie bovenstaand beeld: wil je dat plaatje over de wereld rondsturen, of een foto van een koning, een mens die lekker los gaat om de beste (!) schaatsers van de wereld op dit moment naar de streep te schreeuwen? Is dit niet een beeld van Nederland wat de wereld al kent: oranje enthousiasme. Als het gaat om schaatsen of voetbal, hockey of welke sport dan ook. Nederland en oranje zijn aanwezig en laat zien hoe blij we zijn met de prestaties die ons kleine landje op de wereld laat zien.

Ik zit niet te wachten op een stijve Poetin en Queen Elizabeth die zonder emotie kijken en klappen als het goed gaat. Hoewel Poetin wel met een lachje onze gouden 'Bireen' omhelsde. Ik weet dat dit een PR-stunt was, dat straalde er ook wel vanaf, maar toch.

Wat betreft de Spelen: ik ga er vanuit dat Sotsji nog el enkele plakjes eremetaal gaat opleveren. Ik zie graag blije, en wel oprecht blije, mensen op de tribunes. Dat is toch wat de Spelen, de Spelen maakt...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten